• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Всеукраїнська Акція « 16 днів проти насильства»

Всеукраїнська Акція « 16 днів проти насильства»

2016-12-19

Міжнародна правозахисна акція «16 днів проти насилля» розпочата у 1991 році. Ініціатори обрали датою початку акції 25 листопада — Міжнародний день боротьби з насиллям у ставленні до жінок та датою її завершення — 10 грудня — Міжнародний день захисту прав людини. Особлива увага під час її проведення приділялася питанням домашнього насилля, тому акція була спрямована проти насилля у сім’ї та формування нетерпимого ставлення до будь-якої форми насилля. Відділдом освіти,педагогічними колективами була активізована діяльність з метою посилення інформаційно-просвітницької роботи, яка направлена, в першу чергу на збільшення знань про всі форми насилля.

З метою належної організації роботи щодо попередження насильства та жорстокого поводження з неповнолітніми в м. Очакові пройшли заходи в рамках Акції « 16 днів проти насильства» .

Відділом освіти на базі Очаківської ЗОШ № 3 проведено засідання « круглого столу» «Система роботи практичного психолога, заступника директора з виховної роботи щодо попередження жорстокості, агресії, насилля та правопорушень серед учнівської молоді» .

В закладах освіти були наступні заходи :

тренінг «Будуємо рівноправні стосунки», оформлення тематичної газета « Ми проти жорстокого поводження з дітьми», семінар-тренінг для батьків «Агресія та насилля у підлітків. Шкільний моббінг» ,тренінгове заняття «Життя без насильства»,анкетування «Поширення та форми насильства в школі»,тестування «Чи вмієте ви спілкуватись» ,дискусії в класних колективах «Взаєморозуміння – на чому воно ґрунтується?» ( Очаківська ЗОШ № 1).

Також, проведено тренінги, відеолекторії з питань попередження та профілактики насильства в сім’ї та виховання гендерної культури з залученням практичного психолога:

- «Страх покарання»(1-6 класи);

- «Поняття та сутність насильства»(7-11 класи);

- «Я має право, кожна людина має право»(4 клас);

- «Хочеш мати друга – навчись бути другом»(5 класи);

- «Ми проти насильства»(7 клас).

Проведено зустріч з представниками ЮП сектору Превенції з питань попередження та профілактики насильства в учнівському середовищі:

- відповідальність за жорстоке поводження з однолітками, а також вчинення кримінальних правопорушень проти особистості;

- права неповнолітніх стосовно скоєння відносно них насильства або інших протиправних дій.

Оформлено виставку малюнків на тему: «Світ без насильства очима дітей»(1-6 класи).

Проведено книжково-ілюстративні виставки в шкільній бібліотеці «Насильство в сім'ї, як з ним боротися», «Не ображай сам і не дозволяй іншим» ( Очаківська ЗОШ № 4).

Під час виховних годин: «Права дитини в сучасному світі» (1-4 кл.), «Яке буває насилля» (5-6кл.), «Ти став свідком насилля» (7-8 кл.) розглянуто з учнями питання щодо їх прав при скоєнні відносно них насильства або інших протиправних дій. Роз’яснено законодавчі акти щодо відповідальності за жорстоке поводження з однолітками, а також вчинення кримінальних правопорушень проти особистості.

- Проведено конкурс малюнків і плакатів серед учнів 5-8 класів «Я проти насилля».

- Розроблено та розповсюджено 345 емблем «Ми проти насилля».

- В інформаційному куточку поновлено матеріали з питань попередження насильства в сім’ї.

- Практичним психологом Половою Т.В. проведено тренінгові заняття та консультації за темами: «Умій себе захистити» (1-4 кл.), «Страх покарання» (5-8 кл.), «Поняття та сутність насильства» (9-11 кл.).

- Шкільним бібліотекарем Островерховою Т.В. оформлено виставку тематичної літератури «16 днів проти насильства», поновлено матеріали в рубриці шкільної бібліотеки «Твої права». Також організовано перегляд літератури для учнів 5-11 класів на тему: «Насильство в сім’ї, як з ним боротися сьогодні» та для учнів 1-4 класів проведено пізнавальні хвилинки «Як не стати жертвою злочину».

- Під час проведення батьківського всеобучу обговорювались такі теми: Закон України «Про попередження насильства в сім’ї», «Права дітей та обов’язки батьків. Адміністративний кодекс України ».

Загалом охоплено 396 учнів та 267 батьків ( Очаківська ЗОШ № 2).

В Очаківській ЗОШ № 3 проведені тематичні лекції, бесіди, години спілкування з питань запобігання жорстокого поводження в учнівському середовищі, захисту прав дітей у державі «Насилля породжує - насилля».

Індивідуальне та групове консультування учнів, батьків, вчителів школи з правової тематики. Проведено профілактичну лекцію працівниками безоплатної правової допомоги «Правова відповідальність серед неповнолітніх».Книжкова виставка «Закон проти насильства». Відбувся перегляд відеофільму «Наслідки жорстокого поводження в сім'ї».Всеукраїнський урок 8-9 класів «Конвенція ООН по правах дитини».

Анкетування учнів 8 класу «Про задоволення перебування у школі та рівне ставлення до особистості».Конкурс малюнків «Діти проти насильства».Виховні години:

Ø Права дітей -2-4 кл.

Ø Мій улюблений світ без насильства – 2-4-5 кл.

Ø Як долати агресивність - 6 кл.

Ø Ми проти насильства – 7 кл.

Ø Життя без насильства – 8 кл.

Ø Коло насилля - 9 кл.

Ø Ми звільнимо світ від насилля – 10 кл.

Ø Ми проти насилля - 11кл.

25 листопада 2016 року в НВК «Сонечко» стартувала щорічна акція «16 днів проти насилля». Міжнародна акція «16 днів проти насилля» розпочалась з інформаційної лінійки та оголошення плану заходів. До уваги дітей була представлена тематична книжкова виставка «Ми проти насилля». Також розміщена інформація «Батькам про права дитини». Проведено опитування серед учнів «Що я знаю про насильство?», де головним питанням було: «Поширення та форми насильства в школі». Учні та вихованці закладу залюбки приєдналися до участі в Міжнародній акції «16 днів проти насилля». Було проведено низку тематичних виховних заходів, конкурсів малюнків, психологічних тренінгів. До роботи залучили й батьків, які відповідально віднеслись до акції.

У рамках акції відбулися такі заходи:

· загальношкільна лінійка, оголошення плану заходів (відкриття акції);

· тренінг з батьками «Батьківське щастя: виховання без насилля», «Домашнє насильство» (психолог);

· бесіди «Стоп, насильству», виховні години «Мій світ без жорстокості та насилля» (вихователі, вихователі ГПД);

· тематичні виховні години з питання попередження розповсюдження СНІДу та ВІЛ(вчителі, вихователі ГПД);

· 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

· тренінгове заняття для учнів «Скажемо «ні» насильству в шкільному колективі» (вихователі ГПД);

· опитування: «Що я знаю про насильство?», «Поширення та форми насильства в школі» (психолог);

· конкурс малюнків «Світ без насильства»;

· тематична книжкова виставка «Ми проти насилля» (бібліотекар);

· виховні години «Права людини»;

· оновлено інформаційні куточки в дошкільних групах та класах.

/Files/images/000001aa/IMG_20161209_131210.jpg

/Files/images/000001aa/DSC08956.JPG

/Files/images/000001aa/DSC08954.JPG

Методист

ММК відділу освіти М.В. Лясота

Кiлькiсть переглядiв: 775